" WARSZTATY SMAKU ARMENIA W KOZIARNI 3-4.10.2015r."
Niestety sezon wakacyjny mamy już za sobą. Każdy ma jeszcze świeżo w pamięci bliższe czy dalsze wyprawy. Każdy jeszcze gdzieś by wyskoczył. Ale gdzie tu jechać? Może na Kaukaz? Na weekend za daleko. Ale my zaprosiliśmy naszych przyjaciół, którzy sprawią że na chwilę przeniesiemy się tam. Będą z nami Diana Volokhova i Pavel Portoyan. Choć ani Diany, ani Pavla specjalnie przedstawiać nie trzeba, warto wspomnieć, że Diana jest chyba najbardziej rozpoznawalną osobą narodowości Ormiańskiej w Polsce. Jest rzecznikiem kultury i historii Armenii w Polsce. Jest też finalistką drugiej edycji programu MasterChef. Prowadzi stronę internetową Smak Armenii ( http://www.smakarmenii.pl/), na której przybliża kuchnię z Kaukazu. Prowadzi również kanał YouTube, na którym przedstawia Armenię od "kuchni", czyli prezentuje charakterystyczne potrawy kuchni Ormiańskiej oraz sposób ich przygotowania https://www.youtube.com/channel/UCl0jJDE2lURzLbHwChj14mA. A Pavel? W Krakowie nazywany jest królem grilla. Jego foodtruck przy ul. Lipowej 6F stał się już miejscem kultowym. Pavel jest też importerem wina (Wina Armenii). Dzięki Pavlowi będziemy mieli okazje spróbować win z najstarszego regionu na świecie. Z takimi przyjaciółmi na Kaukaz jest już naprawdę blisko, a więc Serdecznie Zapraszamy!!!
"WARSZTATY SEROWARSKIE I DEGUSTACJA WIN POLSKICH"
28 marca 2015r. mamy zaszczyt zaprosić Państwa na niezwykłe spotkanie z polskimi serami i winami. Naszymi gośćmi będą Sylwester Wańczyk i Rafał Stec ludzie z niezwykłą pasją. Sylwester to jeden z najlepszych serowarów w Polsce, który opowie jak zaczeła się jego przygoda z serami i poprowadzi warsztaty serowarskie. Do tych wspaniałych serów będziemy degustować wina z winnicy Rodziny Steców, gdzie powstają jedne z najciekawszych win w Małopolsce. Serdecznie Zapraszamy
"WEEKEND PEŁEN SMAKÓW W KOZIARNI" - MANGALICA
Od 23 do 25.01. 2015r. mamy zaszczyt zaprosić Państwa na pierwszy w tym roku "WEEKEND PEŁEN SMAKÓW W KOZIARNII". Motywem przewodnim będzie Mangalica – rasa wegierskiej świni pastwiskowej, znanej na całym świecie. Będziemy mieli okazję skosztować przygotowanych w Koziarnii pysznych wyrobów z mangalicy a także sami będziemy mogli je przyrządzać. Do tego degustować będziemy wina rumuńskie specjalnie dobrane przez Pawła Woźniaka z Krako Slow Wines. Nie zabraknie też cydrów z Koziarni w tym nagrodzonego złotym medalem na targach ENOEXPO, a całość odbędzie się w pysznej slowfoodowej atmosferze. Serdecznie zapraszamy.
"10-te URODZINY KOZIARNI"
11 - 13 lipiec 2014r. Już wiemy jak będziemy świętować 10-te urodziny Koziarni. Dla gości którzy przyjadą już w piątek przygotujemy pyszną kolacje. A w sobotę od rana będziemy już świętować na całego. W ciągu dnia będziemy wspólnie gotować i degustować nasze wyroby, a przygotowaliśmy wiele pyszności specjalnie na tą okazje. Do tego będą nam przygrywać Trycjator i zespół jazzowy Tomasza Ściążka. A po południu to już będą się działy rzeczy niemożliwe odbędzie się degustacja win tokajskich. Odwiedzi nas sam Janos Arvay z Angeliką.
JANOS zajmuje się winem od niespełna czterdziestu lat. W latach dziewięćdziesiątych, jako enolog Disznókő, współtworzył nieznany wówczas styl słodkich tokajów. Na Węgrzech został wybrany winiarzem 2003 roku. W pracę w winnicy angażuje się cała rodzina. Osobą zajmującą się marketingiem jest Angelika. Najczęściej sama reprezentuje winnicę. Wyjątkowym wydarzeniem będzie obecność jej ojca podczas spotkania.
Istnieje obyczaj prognozowania przez winiarza roku, który z młodych winiarzy ma duży potencjał i szansę na stworzenie niezwykłych win. Janos wskazał Gezę Lenkeya.
Założenie winnicy w Tokaju było marzeniem ojca GEZY LENKEYA. W 1999r. udało mu się kupić kilkusetletnią rozgałęzioną piwnicę i pierwsze parcele. Niedługo mógł się nią cieszyć, ciężko chorował, w 2001r zmarł. Rodzina Lenkey postanowiła zająć się winnicą. Dziś w ich posiadaniu jest 10 ha, na których spotkać można głównie szczepy Harslevelu i Furmint.
"WEEKEND PEŁEN SMAKÓW W KOZIARNI"
Serdecznie Państwa zapraszamy na "WEEKEND PEŁEN SMAKÓW W KOZIARNI".
31.05 odbędą sie u nas warsztaty wędzenia ryb. Będą wędzone różne gatunki ryb na ciepło i zimno. Natomiast 01.06 razem z Pavlem Portoyanem i Winami Armenii zapraszamy na warsztaty kuchni armeńskiej. Od rana będziemy przyrządzać, marynować i grillować po ormiańsku. Do tego będziemy degustować armeńskie wina specialnie przywiezione przez Pavla z jednego z najstarszych regionów winiarskiego świata. Szykuje się naprawde pyszny weekend. Zapraszamy
"WIECZÓR Z WINEM W KOZIARNI"
13.04.2013 r. Zapraszamy Państwa na kolejny "WIECZÓR Z WINEM W KOZIARNI". Tym razem będzie to wieczór naprawdę niezwykły, bowiem odwiedzi nas egerski mistrz Josef Simon. Z winami Simona mieliśmy już okazję się spotkać w Koziarni. Natomiast spotkanie z samym Josefem to coś zupełnie innego. Nikt tak jak Simon nie potrafi opowiadać o winie, życiu i jedzeniu. Pijąc wina Simona odrazu przenosimy się do Egeru, gdyż jest on mistrzem wykorzystania egerskiego terroir. Każde z win Józefa Simona to czysta prawda o roku, o słońcu, o pracy winiarza, o ziemi. Tutaj Simon jest szczęściarzem, ma ziemię na Jano, na Sikhegy, w Afryce na Gonzalmos – w najlepszych miejscach w Egerze, a kto wie czy nie w Europie. O Sikhegy Simon mówi: „Mam tam dziesięć hektarów skarbu”. I trudno się z nim nie zgodzić wystarczy otworzyć jedną z jego butelek. Tak więc szykuje się nam naprawdę wspaniały wieczór na którym nie zabraknie specjałów naszej kuchni, przyrządzonych w węgierskim stylu.
Serdecznie Zapraszamy
"WIECZÓR Z WINEM W KOZIARNI"
06.04.2013 r. Zapraszamy Państwa na kolejny "WIECZÓR Z WINEM W KOZIARNI". Tym razem mamy okazję aby subtelne smaki wypoczynku w Chorwacji przypomnieć sobie otwierając butelkę znakomitego wina, którego grona dojrzewały w skąpanych w słońcu winnicach nad brzegami lazurowego Adriatyku. Tych, którzy dopiero planują wakacje w Chorwacji, zapraszamy tym bardziej, by już teraz mogli poznać te niezwykłe smaki. Całość poprowadzi Mariusz Kapczyński, dziennikarz i krytyk winiarski, współpracownik Magazynu WINO, Czasu Wina i innych pism branżowych. Poznamy firme SolVin mającą najszerszą ofertę win ze wszystkich regionów winiarskich Chorwacji . Nie zabraknie też pysznych przekąsek w chorwackim stylu, przygotowanych przez nas.
Serdecznie Zapraszamy.
TAI CHI TRADYCYJNE- SZKOŁA YIN YANG
15 - 17 czerwca 2012r. Zapraszam na bardzo aktywny wyjazd. W trakcie obozu zaplanowane są codzienne treningi ogólnorozwojowe, które usprawnią, wzmocnią
i uelastycznią ciało. Są to zajęcia dla każdego, można je bowiem potraktować zarówno jako wschodnią metodę usprawniania ciała, bądź jako uzupełnienie innych form rekreacji. Treningi uzupełniać będą wieczorne zajęcia Gimnastyki Harmony oraz relaksacje.
Polecam również masaże Shiatsu.
Wszystkim zainteresowanym polecamy stronę internetową www.taichi-krakow1.pl/
"WIECZÓR Z WINEM W KOZIARNI"
30 czerwca 2012r. mamy zaszczyt zaprosić Państwa na kolejny "WIECZÓR Z WINEM W KOZIARNI". Tym razem będzie to wieczór węgierski. Poznamy dwa regiony i dwóch winiarzy. Z Tokaju będziemy degustować wina od jednego z najwybitniejszych winiarzy z tego regionu Jánosa Árvaya. Z Egeru będziemy mieli przyjemność degustować wina Józsefa Simona. Do win będą serwowane potrawy kuchni węgierskiej, nasze sery i wędliny dojrzewające. Wieczór poprowadzi znawca win i kuchni węgierskiej Zbyszek Kmieć.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY.
Nagrody dle naszego gospodarstwa